Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészi Mű-vész!

2010.01.12

Művészi Mű-vész!


"Mert ez MŰANYAG!"
Ez volt a szlogenje egy nyolcvanas évekbeli pvc reklámnak, ami 2000-re már a világunk szlogenje is lehetne, hozzáteszem: sajnos.
Mert mindenhol műanyagba botlunk. Vegyük például a szebbik nemet, akin műköröm van, műszempillával és tetovált szemöldökkel egészíti ki agyonsminkelt arcát. Ajkait feltölteti, melleit szilikonnal gömbölyíti, vagy ha nem, hát a speciális melltartók segítenek odavonzani a sóvárgó férfiszemeket. Csakhogy amikor ezek nagy része lekerül róluk, a valóság sokszor siralmasan fest.
A valóságshow is legfeljebb csak mű-sor lehet a tv újság hasábjain, hisz az egész egy tudatosan szervezett és ravaszan kitervelt pszichológiai kísérlet, mely valójában örvényszerűen vonzza magához az ostoba nézők pénzét és figyelmét, addig sem a valós problémákról beszélnek.
Hogy is kerülhet egy nagy példányszámú napilap ugyanazon oldalra a világháborús válság a valóságshow tagjainak egyszerű kis nyavalyáival?
Azok a fiatalok, akik nem ezt "kajálják", azoknak az alkohol vagy némi kábítószer nyújt műélvezetet az izzadt testek tömegében, stroboszkóptól elvakítva, meghatározott ütemű, dallamtalan, modern "zenére" a zsúfolt, füstös levegőjű lyukakban, amit szórakozóhelynek hívnak. Itt sincs sok valódi dolog.
Aki inkább otthon ülő típus, az sem panaszkodhat, hiszen a számítógép olyan művilágba repítheti, ahol bármit megtehet büntetlenül, nem csoda, ha a leggyorsabban oda akar menekülni az élet valódi, ám megoldhatatlannak tűnő problémái elől. Csak nehogy ottragadjon vagy összekeverje a kettőt! A családi kapcsolatokból mára már legfeljebb a "Csá anya, megjöttem!" maradt. Senkit sem érdekel más problémája, pedig együtt talán kitalálhatnának valami építőt is.
Na persze nem korunk építészeinek szemével mérve, hiszen a mai épületek legtöbbje tömör beton vagy szemkápráztató üvegpalota, de egyik sem ad a szemnek olyan művészi élményt, mint elődeink tették, akik még az egyszerű erkélyeket is szobrokkal, kőarcokkal díszítették, elvarázsolván a kis utcákba tévedt járókelőt. Nem hiszem, hogy ne lenne erre igény.
Az embereknek tamagocsira vagy mobiltelefonon, interneten nevelhető nyomi kis lényekre van idejük, (őket is kell etetni, gyógyszerezni, ha törődés hiányában "lebetegednek") de saját gyerekkel már nem boldogulnának.
Az orvostudomány műszervekkel pótolja a sérültet, de az már sosem lesz igazi. Szerencsére van, aki műszívvel is képes igaziból szeretni, míg mások a hús-vér szívükkel is kegyetlenek.
A konyhában csak bedobunk egy fűszerkockát és kész a levesünk, ami sosem látott húst, de a gyártók azt hirdetik, isteni íze van a tartósítószerrel és ételszínezékkel összekevert forróvíznek, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy arra már egy tízéves is képes. Hát ehhez tényleg nem kell agy. Ne is csodálkozzunk azon, hogy az ilyen "egyszerű, gyors, és praktikus" dolgok megzavarják a háziasszonyokat, akik kevesebb, mint 100 éve még ahhoz voltak szokva, hogy míg férjük dolgozik (egy műszakban és keres annyit, hogy ellásson egy két-háromgyerekes családot) ők bevásárolnak és valódi gombalevest főznek galuskával. Abban még volt mit enni. Manapság már két perc alatt ehetünk krumplipürét pörkölttel és "igazi", nagymamaféle kuglóffal, ami csak egy magas hőfokon felpuffadó fonnyadt valami, ám a csomagoláson istenien néz ki. A gyorséttermek hamburgerei is csak a plakátokon szaftosak és tömöttek, aztán csodálkozol, amikor a borsos ár kifizetése után a kezedbe nyomnak két lapos zacskót az "étellel".
Na ez az! Minden úgy néz ki mintha, pedig dehogy! Hová lett a minőség a világból? A stressz és az időhiány tényleg kiírt minden valóban kellemes dolgot?
Nekem nem kell ez a mű-sor, de sajnos mindenhol ez vesz körül. Mit is tehetek ilyenkor?
Válasszak egyet és merüljek el benne? A valóság legalább olyan sokkoló, mint ahogyan a Mátrixban azt megmutatták. Megéri az igazi dolgokkal foglalkozni? Lehet, hogy amit felépítek, azt mások nem is látják a szemellenzőjüktől, pedig az orruk előtt van. Szomorú.
De a remény hal meg utoljára!
Madáchnak volt igaza, amikor azt mondta: Ember küzdj, és bízva bízzál!
De ezért?


2003.03.17

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Te vagy az igazi!

(Big Cat, 2010.01.12 23:00)

Szuper! Köszi!
Nem csak a jéghideg kutyakóla, meg a piros kiütéses az igazi...

kaja

(Elf, 2010.01.12 19:25)

Látod - pont ezért főzök neked minden héten, akkor is ha kevés az időm :)
Igyekszem nem mű lenni, jó? :)