Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A könyvem története 1.

2010.12.28

Legtöbb írásom már feltettem a Lélekbuborékok oldalára, amikor 2009-ben megfordult a fejemben, hogy talán ki kellene adni őket egy könyvbe szedve karácsonyra. Elf eztán az összes írást lementette az oldalról egy dokumentumba az előszavakkal együtt. Nem volt kis munka, de ő már csak ilyen. Az anyag ott várt a gépemen. Először nagyon ráért decemberig, utána pedig, túlságosan elhúztam az időt, és már akkor késő volt, mikor azon filóztam, hogyan is kezdjek hozzá. Eljött a 2010-es év, majd elmúlt a tél. Az anyag tovább állt a gépemen, nem vettem elő tavasszal és nyáron sem, hiszen volt még időm év végéig. Ősszel aztán már eljutottam odáig gondolatban, hogy lassan neki kellene állni. Érdeklődtem itt-ott, hol és hogyan lehet egyáltalán kiadni egy könyvet, végül a Könyvműhely került előtérbe, ahol kevés példányszámban is vállalnak nyomtatást. Az előző év óta felkerült írásokat hozzádobtam az Elf által összegyűjtött anyaghoz, aztán ezt-azt csináltam, és elszaladtak a hónapok; de egyre többet foglalkoztatott a könyv gondolata. Már jócskán őszbe hajlott, mire összeállt a kép, hogyan is kezdjek neki.
November elején elővettem az anyagot és átnéztem az összes előszót, amit az írásaim elé biggyesztettem a Lélekbuborékok oldalon. Sokat át kellett írnom, mert vagy már nem volt aktuális, vagy finomítanom kellett rajta. Utánanéztem, bizonyos novelláim hol és mikor jelentek meg a lapokban, melyek szerkesztőségében dolgozom. Találtam néhány olyan írást is, amit vissza kellett keresnem, pontosan mikor és milyen körülmények között született. Mikor ezzel megvoltam, elkezdtem kategóriákba rendezni a verseket és a novellákat is; majd a kategóriákon belül időrendbe soroltam az egészet. Már ez sem volt egyszerű, de miközben a verseim eredete után kutakodtam, előkerült még néhány vers, amit aztán be kellett gépelni, mert sehol sem szerepelt még. Ebben is nagy segítségem volt Elf, aki szó nélkül vitte az anyagot, hogy másnapra elküldhesse őket nekem e-mailben. Az anyag ekkor 120 oldalas volt.
Megérdeklődtem, hogyan kell leadni a nyomdának. Kiszámoltam, hogy ha ezt leadom nekik, ők majd' negyvenezerért tördelnék be legalább 3-4 hét alatt, és ki tudja, az úgy megfelelt volna az elképzelésemnek (bár akkor még egyáltalán nem volt hozzá konkrét elképzelésem). Mivel körülbelül ötvenezret szántam rá, annyit nem tudtam volna fizetni, így saját kezembe vettem a dolgot.
Hamar elszaladt egy hét, majd a Manóhétvége után hazavittem bentről a Quark Express nevű tördelőprogramot. Még sosem dolgoztam vele korábban, így volt bennem némi „zizi”, hogyan boldogulok majd vele. Bent megkértem a kollégám, mutassa meg a lényeges dolgokat; majd hazavittem és telepítettem. A program eleve csak úgy indul, ha átállítom a gép területi beállításait amerikai angolra, így ékezetes szöveget csak bizonyos esetekben tudtam írni. Ez nem volt annyira vészes, annál inkább zavart a többi program használata közben.
Megbeszéltem Fókával, hogy ugorjon fel, segítsen elkezdeni. November 9.-én átjött. Megnyitottuk a programot. Aztán nem voltunk képesek összehozni egy mesteroldallal ellátott, 100 oldalas, üres könyv alapot. A gépem egyszerűen nem engedett dolgokat, és nem értettük, hogy miért. Felhívtam a kollégám, aki évek óta tördel újságot, és távsegítség miatt beengedtem a gépembe, de ő sem boldogult. Baromi bosszantó volt, hogy két segítség mellett egy alapot sem sikerült elkezdeni, és nem értettük, miért. Saccoltuk, hogy a Vista skinnel ellátott Win XP-vel lehet gond, de akkor nem tehettem újra a gépem egy másik rendszerért, nem volt rá idő.
Másnap odabent is feldobtam a Quarkot a gépre, a kolléga pedig két mozdulattal megcsinálta az alapkönyvet. Két lehetőség volt: hazaviszem az alapot, megnyitom otthon, és ha működik, nekiállok; vagy ha nem, akkor munka után addig maradok bent estig, amíg ott össze nem hozom a könyvet. Szerencsére az otthoni gépem tudta kezelni a benti alapot.
Volt egy elképzelésem, amit nem tudtam, hogyan öntsek formába, így elkezdtem kísérletezni, abban a tudatban, hogy csak egyetlen tevékenységet képes visszavonni a program. Néhány szövegdobozt kreáltam és belemásolgattam pár versem a hozzá tartozó előszavakkal. Ekkor kellett eldöntenem, mit milyen betűtípussal fogok megjeleníteni. Nem volt könnyű egy szép, de kicsiben is olvasható magyar ékezetes betűtípust találni; és egy olyat, amit a novellákhoz használhatok - azokhoz egy egyszerűbb kellett, ami nem túl zsúfoltan kezeli a betűket és az ő-t nem kalaposan jeleníti meg. Mikor kiválasztottam vagy 120 közül a megfelelőt, rájöttem, hogy valami kell még a címeknek is, és a dátum nem lehet cirkodalmas. Amikor az első 10-15 oldal elkészült, már láttam, hogy igen nagy fába vágtam a fejszém; aztán az egészet újból kellett kezdenem...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.